Avgångsklass 1961 vid Realskolan i Hammarstrand

Uppdaterad 110707

Efter skolans slut gjorde vi en skolresa till Hamburg. För många av oss var det säkert den första utlandsresan. Med 50-års distans har minnen säkert bleknat. Finns det någon som kan bidraga med upplevelser från resan. I en arkeologisk utgrävning bland mina negativ har jag hittat en del bilder från resan som kanske kan väcka minnen.  

I vuxen ålder har jag träffat flera bekanta som gjort liknande skolresor vid ungefär samma tid till Hamburg. Hur gick diskussionen när vi bestämde resmålet?

Har du något att bidraga med, skicka det till hans.renstrom@ume.se så lägger jag in det.

I DN har Sven-Bertil Bärnarp beskrivit i serien Medelålders Plus fyra serieklipp om en klassträff.

PM inför skolresan.

Reportage från klassträffen i LT.

Bildspel från klassträffen

Klasslista 4a

Klasslista 4b

Regler vid Ragunda Kommunala realskola

 

 

 

Minns inte hur resmålet bestämdes.

Däremot vet jag att rektor O meddelade hur mkt pengar vi skulle få ta med på resan. Skolan hjälpte då till att växla in beloppet, som var blyga 75 kr (av rättviseskäl antar jag). Många tog ju med sig "extra pengar" som de själva växlade in. Som den marsipanälskare jag är så minns jag att jag köpte mycket av den varan på fabriken i Lübeck. Även cig. och ett långt guldigt cigarettmunstycke köpte jag (vågade väl röka när rektor O var utom räckhåll samt var man ju långt hemifrån....!!)

Carin Stagnell (Jönsson)


Femtio år sätter sina spår. Det jag framför allt kommer ihåg från Hamburg var besöket på Reperbahn (förstås!), Hagenbecks djurpark (där Kurt Egelhagens orkester spelade) samt biobesöket där vi såg Ben Hur. Jag kommer även ihåg Svenningsson och "Lunkan" (tror jag) ståendes i hotellfentrén och räknandes in de "svarta fåren"! 

Ett minne som etsat sig fast är också besöket på Tivoli i Köpenhamn på hemvägen. .Pariserhjulet upplevde jag lite skräckblandat. Rotationshastigheten var tämligen hög varför korgarna svängde ut ganska kraftigt,. Åt ena hållet stirrade man rakt ner i backen djup där nere och åt det andra hållet stirrade man rakt upp i himlen!

Hälsningar
//Mats

Mats Wallin

 

Det första vi bestämde var hur mkt pengar vi skulle spara varje månad (eller var det per vecka?). Dessa pengar satte vi in på bankbok på Handelsbanken. Vi turades väl om att hantera bankboken. Så småningom, när vi visste hur långt vi skulle nå med de insparade pengarna var det väl Tyskland, som låg närmast till hands. Själv propagerade jag för Travemünde, då det fanns en fin badstrand där, men i sann demokratisk anda föll valet på Hamburg. Rimligtvis hade vi gemensamt möte med båda avgångsklasserna, men det har ramlat bort.... En sak var ju också att vi fick ju lägga till pengar, de insamlade medlen räckte inte.

 
Jag kom ihåg att Hans Nohrenius hade ett otroligt lokalsinne, det var bara att hålla sig till honom för att inte komma vilse. Vad jag minns från Hamburg är parken Planten und Blumen (den var väl en del av Hagenbeck?) samt Elbe-broarna, som gick under Elbe. Vid Tivolibesöket i Köpenhamn minns jag åkturen i berg-och dalbanan. Fruktansvärd, det tyckte nog också Astrid Forsberg, som satt bredvid mig.
 
Hälsningar
Jan-Erik Holm
Fasanvägen 49
S-195 33 Märsta
+46 8 591 40887
 
jan-erik.holm@comhem.se
+46 8 59140887
+46730277014
 
Jag har hittat P.M. för deltagarna i skolresan till Hamburg. Texten är ganska svag, men jag kan försöka scanna av den om det är av intresse. Det som är lintressantast är väl följande:

Pojkar och flickor får inte springa ut och in på varandras rum. Det väcker anstöt! 

Håruppläggningarna hos flickorna är alltid ett problem. Det får inte förekomma, att flickorna springer omkring i hotellet med papiljotter i håret, eller klädda som de höll på att lägga håret. Naturligtvis kan man gå från ett rum till ett annat på det viset men inte uppehålla sig i korridorer el.dyl.

Halvklädda elever (i pyjamas eller undertröja etc.) skall icke heller visa sig ute i hotellet.

För övrigt har jag i stort sett bara fotat aporna mm. på Hagenbecks djurpark och en och annan båt i hamnen.

Hälsningar
Anders Jönsson

 

Åter till startsidan